Laurence
Aëgerter

8 maart-26 juli 2020

Night Hunt
(Wilde Sau, Zahme Sau)

Op 7 maart 2020 opende de tweede tentoonstelling in Machinery of Me: ‘Night Hunt (Wilde Sau, Zahme Sau)’ van de Franse kunstenaar Laurence Aëgerter. Voor deze tentoonstelling deed Aëgerter (Marseille, 1972) onderzoek naar de vele jonge, Duitse vrouwen die tijdens WOII leefden en werkten op de vliegbasis waar Machinery of Me is gevestigd. De kunstenaar maakte twee nieuwe ruimtelijke installaties gebaseerd op haar onderzoek. Onderdeel van de tentoonstelling is een ruimte vullende installatie die de voormalige stookruimte transformeert en een indringende ervaring creëert voor de bezoeker. Een groot formaat wandkleed dat reageert op licht, kwam tot stand met behulp van een complexe en weinig gebruikte weeftechniek en werd uitgevoerd in het Textiellab van Textielmuseum Tilburg. Machinery of Me organiseert een multidisciplinair publieksprogramma bij de tentoonstelling waarin historie en actualiteit samenkomen.

Diogenes
De ‘Blitzmädchen’, zo genoemd vanwege het icoontje van een bliksemschicht op hun uniform, brachten in een bunker met de naam Diogenes (gelegen op circa 200 meter van de presentatieruimte) door middel van schijnwerpers op een reusachtige glazen kaart het vijandelijke luchtverkeer in beeld. Ze speelden daarmee een cruciale rol in de Duitse luchtoorlog die grotendeels vanuit Arnhem werd gecoördineerd. Laurence Aëgerter vertaalde dit gegeven in een even poëtische als indringende tentoonstelling. Het werk roept vragen op over verantwoordelijkheid, vriendschap en (over)leven in tijden van conflict. 

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt met bijdragen van: Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Veluwe Remembers, Mondriaan Fonds en Stichting Stokroos. 
Met bijzondere dank aan Museum Vliegbasis Deelen, Textielmuseum Tilburg en
De Amsterdamse Steek. 

Foto's: Peter Cox
Film: Maarten van der Wolf


200306 95

Diogenes

200306 102
200306 89
200306 173

Diogenes – detail

200306 160

Diogenes – detail

200306 200

Blitzmädchen

200306 187
200306 197

Blitzmädchen – detail

200306 198

Blitzmädchen – detail

Toneelschrijver Jibbe Willems schreef een prachtige monoloog vanuit het ongemakkelijke perspectief van de Blitzmädel.

Jibbe Willems (1977) werkt als theaterauteur voor verschillende gezelschappen in het Nederlands taalgebied en soms daarbuiten. Hij beperkt zich niet tot één genre, maar onderzoekt vorm en functie van de taal voor verschillende publieksgroepen. Soms groot, soms klein, soms jong, soms wat ouder, van toneel tot opera, van Internationaal Theater Amsterdam tot De Parade. Hij schrijft toneel, jeugdtheater, libretti en ook teksten voor muziektheater in een veelheid van stijlen.

Programma
Laurence Aëgerter

Houd voor aanvullende programmaonderdelen de website in de gaten
of schrijf je in voor de nieuwsbrief.