Keiko
Sato

19 oktober 2019-26 januari 2020

Beyond Civilisation

 

'While civilisation has been improving our houses, it has not equally improved the men who are to inhabit them.'

– Henry David Thoreau


Keiko Sato is de eerste kunstenaar die haar werk toont in Machinery of Me. Sato (Iwaki City, Japan, 1957) presenteert een nieuwe, ruimtevullende installatie die zij speciaal voor Machinery of Me ontwikkelde. 
Het werk bevat verwijzingen naar de voormalige functie van de presentatieruimte en de geschiedenis van de omgeving, maar legt ook de verbinding naar andere historische en hedendaagse gebeurtenissen. Zo ontstaat een sereen, gecultiveerd landschap dat bij nadere inspectie talloze details onthult waarachter intrigerende verhalen schuilgaan.

Kenmerkend voor het werk van Keiko Sato zijn de composities opgebouwd uit achtergebleven sporen en herinneringen. Fragmenten uit haar eigen (familie)geschiedenis worden vermengd met fysieke sporen die de kunstenaar op locatie verzamelt. De directe omgeving van Machinery of Me kent een bijzondere geschiedenis. Het bosrijke landschap bevat vele, deels verborgen overblijfselen van het voormalige militaire vliegveld dat hier ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd door de Duitse bezetter: Fliegerhorst Deelen. Als epicentrum van de Duitse Luftwaffe speelde het vliegveld, dat door vermomming als boerendorp jarenlang verborgen bleef, een belangrijke rol in de oorlog.

NRC(****): Brokstukken van beschaving op een voormalige vliegbasis
Metropolis M: Het verleden sijpelt overal in door

Voor Keiko Sato, dochter van een Japanse kamikazepiloot die vanwege te weinig kerosine onverrichterzake terugkeerde van zijn missie, is deze achtergrond een even interessant als aangrijpend vertrekpunt. Met een scherp oog voor de overblijfselen van het verleden begeleidt het werk van Keiko Sato op een tastbare manier de transitie van een voormalige stookruimte tot presentatieruimte voor hedendaagse kunst en neemt het de bezoeker bij de hand in een ontdekkingstocht door een gelaagd landschap.

Naast de installatie toont de kunstenaar in de voormalige munitiekelder in Machinery of Me de film ‘How to tell a story of my father’, een van de resultaten van een omvangrijk onderzoek naar het leven van haar vader, dat tevens resulteerde in een gelijknamig boek.

Bij de tentoonstelling is een kleine publicatie gemaakt die via onze webshop te koop is voor 11 euro.

 


20191025 17 Pano
20191025 15 Pano
20191025 26
IMG 6404JPEG 1
20191025 53
IMG 9483JPEG

Programma
Keiko Sato

Houd voor aanvullende programmaonderdelen de website in de gaten
of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

26.01.2020
WANDER WITH ME

aanvang 15 uur, parkeerplaats Garage Royal.
Speciaal voor Machinery of Me en geïnspireerd door de tentoonstelling van Keiko Sato schreef theaterauteur Jibbe Willems een korte monoloog vanuit het perspectief van een afbrokkelende stad, lang nadat het vlees dat hem leven gaf de geest heeft gegeven. Willems neemt je mee langs de rafelranden in het landschap en spreekt het lamento van een jammerende stad, beyond civilisation. Aanvang 15 uur (parkeerplaats Garage Royal), kosten 10 euro per persoon. Meld je op tijd aan, er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Jibbe Willems (1977) werkt als theaterauteur voor verschillende gezelschappen in het Nederlands taalgebied en soms daarbuiten. Hij beperkt zich niet tot één genre, maar onderzoekt vorm en functie van de taal voor verschillende publieksgroepen. Soms groot, soms klein, soms jong, soms wat ouder, van toneel tot opera, van Internationaal Theater Amsterdam tot De Parade. Hij schrijft toneel, jeugdtheater, libretti en ook teksten voor muziektheater in een veelheid van stijlen.

Beyond Civilisation is de eerste tentoonstelling die te zien is in Machinery of Me. Keiko Sato ontwikkelde hiervoor onder meer de nieuwe, site specifieke installatie View on Wood (2019). In een geconstrueerd landschap ontdekt de bezoeker vele details die de impact van technologische vooruitgang op ons leven en op de natuur bevragen.

lees meer

20.01.2020
ArtEZ lezingenreeks

13.30 – 18.00 uur
Machinery of Me organiseert deze maand samen met ArtEZ een workshop programma voor studenten Graphic Design. Onder de werktitel ‘How did we get here, and what should we become?’ analyseren studenten de omgeving van Machinery of Me en de Buitenplaats Koningsweg vanuit verschillende invalshoeken. Onderdeel van het programma is onder meer een artist talk met kunstenaar Keiko Sato, een lezing en excursie met bioloog Dirk Hilbers en een bezoek aan de Diogenes bunker.

Op maandag 20 januari is in het kader van dit programma een lezingenreeks georganiseerd met bijdragen van: André Dekker (Observatorium), Studio Florentijn Hofman, Anne Geene en Dennis de Bel Hendrik–Jan Grievink modereert.

Voor deze middag zijn nog enkele plekken beschikbaar (ook voor niet-studenten!). Wij nodigen je van harte uit hierbij aanwezig te zijn. 
Aanmelding verplicht. Toegang gratis.

lees meer

24.01.2020
Software Garden in Focus Arnhem

19:00 - 21:00, Focus Arnhem
MACHINERY OF ME X DE ARNHEMSE UITNACHT Machinery of Me en Keiko Sato presenteren het videowerk 'Software Garden' (2018) van kunstenaar Rory Pilgrim. De film is tijdens de Uitnacht te zien in Filmhuis Focus als onderdeel van een programma van korte kunstenaarsfilms, gecureerd door Arnhemse kunstinstellingen. Het filmprogramma kreeg dit jaar het thema ‘Mars!’. De curatoren van Machinery of Me en Keiko Sato geven voorafgaand aan de film een toelichting op hun keuze.

Datum: vrijdag 24 januari 2020
Tijd: tussen 19:00 en 21:00 uur
Locatie: Focus Filmtheater, Audrey Hepburnplein 1 Arnhem
Zaal 3 (2e verdieping) | gratis | in/uitloop

arnhemseuitnacht.nl

rorypilgrim.com

lees meer

01.12.2019
Film

Keiko Sato stelde op ons verzoek ook een filmprogramma samen. Zij selecteerde de animatiefilm ‘Nausicaä of the Valley of the Wind’ (1984, Hayao Miyazaki) bij haar tentoonstelling ‘Beyond Civilisation’. VOL – Het is helaas niet meer meer mogelijk een plek te reserveren.

De prachtige film speelt zich af in een toekomstige post-apocalyptische wereld en vertelt het verhaal van Nausicaä, de jonge prinses van de Vallei van de Wind.

Zowel Keiko Sato als Hayao Miyazaki kijken naar beschaving, vernietiging en de relatie tussen mens en natuur. Duik samen met ons in de spannende 
verhalen die zowel de tentoonstelling van Keiko Sato als de film te bieden hebben. 


14:00 – 16:00 Film.
16:00 – 17:00 Drankje.
Keiko Sato is deze middag aanwezig en geeft een introductie op de film.

 

lees meer

19.10.2019
Opening

Op 19 oktober 2019 gaat Machinery of Me officieel van start met de opening van de tentoonstelling ‘Beyond Civilisation’ van Keiko Sato.