Keiko
Sato

19 oktober 2019-26 januari 2020

Beyond Civilisation

 

'While civilisation has been improving our houses, it has not equally improved the men who are to inhabit them.'

– Henry David Thoreau


Keiko Sato is de eerste kunstenaar die haar werk toont in Machinery of Me. Sato (Iwaki City, Japan, 1957) presenteert een nieuwe, ruimtevullende installatie die zij speciaal voor Machinery of Me ontwikkelde. 
Het werk bevat verwijzingen naar de voormalige functie van de presentatieruimte en de geschiedenis van de omgeving, maar legt ook de verbinding naar andere historische en hedendaagse gebeurtenissen. Zo ontstaat een sereen, gecultiveerd landschap dat bij nadere inspectie talloze details onthult waarachter intrigerende verhalen schuilgaan.

Kenmerkend voor het werk van Keiko Sato zijn de composities opgebouwd uit achtergebleven sporen en herinneringen. Fragmenten uit haar eigen (familie)geschiedenis worden vermengd met fysieke sporen die de kunstenaar op locatie verzamelt. De directe omgeving van Machinery of Me kent een bijzondere geschiedenis. Het bosrijke landschap bevat vele, deels verborgen overblijfselen van het voormalige militaire vliegveld dat hier ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd door de Duitse bezetter: Fliegerhorst Deelen. Als epicentrum van de Duitse Luftwaffe speelde het vliegveld, dat door vermomming als boerendorp jarenlang verborgen bleef, een belangrijke rol in de oorlog.

NRC(****): Brokstukken van beschaving op een voormalige vliegbasis

Voor Keiko Sato, dochter van een Japanse kamikazepiloot die vanwege te weinig kerosine onverrichterzake terugkeerde van zijn missie, is deze achtergrond een even interessant als aangrijpend vertrekpunt. Met een scherp oog voor de overblijfselen van het verleden begeleidt het werk van Keiko Sato op een tastbare manier de transitie van een voormalige stookruimte tot presentatieruimte voor hedendaagse kunst en neemt het de bezoeker bij de hand in een ontdekkingstocht door een gelaagd landschap.

Naast de installatie toont de kunstenaar in de voormalige munitiekelder in Machinery of Me de film ‘How to tell a story of my father’, een van de resultaten van een omvangrijk onderzoek naar het leven van haar vader, dat tevens resulteerde in een gelijknamig boek. 

 

BEZOEK

De tentoonstelling 'Beyond Civilisation' is van 20 oktober t/m 26 januari iedere zondag te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur en tijdens de programma-activiteiten.
Plan je je bezoek liever op een andere dag of wil je een (groeps)rondleiding reserveren? Stuur een mail naar info@machineryofme.nl

lees meer

Programma
Keiko Sato

Gedurende de looptijd van een tentoonstelling worden programmaonderdelen uitgebreid en nieuwe activiteiten toegevoegd. Houd voor meer informatie en data de website in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

19.10.2019
Opening

Op 19 oktober 2019 gaat Machinery of Me officieel van start met de opening van de tentoonstelling ‘Beyond Civilisation’ van Keiko Sato.

01.12.2019
Film

Keiko Sato stelde op ons verzoek ook een filmprogramma samen. Zij selecteerde de animatiefilm ‘Nausicaä of the Valley of the Wind’ (1984, Hayao Miyazaki) bij haar tentoonstelling ‘Beyond Civilisation’. VOL – Het is helaas niet meer meer mogelijk een plek te reserveren.

De prachtige film speelt zich af in een toekomstige post-apocalyptische wereld en vertelt het verhaal van Nausicaä, de jonge prinses van de Vallei van de Wind.

Zowel Keiko Sato als Hayao Miyazaki kijken naar beschaving, vernietiging en de relatie tussen mens en natuur. Duik samen met ons in de spannende 
verhalen die zowel de tentoonstelling van Keiko Sato als de film te bieden hebben. 


14:00 – 16:00 Film.
16:00 – 17:00 Drankje.
Keiko Sato is deze middag aanwezig en geeft een introductie op de film.

 

lees meer

WALK WITH ME

Ontdek de verborgen verhalen van het landschap rond Machinery of Me tijdens een wandeling met een bijzondere gids. Data worden binnenkort bekend gemaakt.

talk with me

Lezing in samenwerking met partners van de Buitenplaats Koningsweg op een bijzondere locatie (datum volgt).

Stookkamerconcert

Muzikaal programma op zondagochtend. Houd voor data de website in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

WORKSHOP THE HIDDEN ACT

Neem contact op voor meer informatie over het doorlopende educatieprogramma.