Sander Breure & Witte van Hulzen

12 maart-30 april 2022

Out of Context series: Sander Breure en Witte van Hulzen
In samenwerking met LIMA, platform voor digitale kunst.

De basis voor de tentoonstellingen bij Machinery of Me ligt in de opdracht aan kunstenaars om nieuw en in situ werk te maken met de gelaagdheid van de locatie als vertrekpunt. Na twee jaar programmeren groeide de behoefte om deze basis op vaste momenten te doorbreken met de presentatie van bestaand werk van geselecteerde kunstenaars. Bestaand werk in een nieuwe context en in een andere tijd. Wat voor een nieuwe verbindingen en verhalen brengt dat met zich mee en hoe verhoudt de kunstenaar zich daartoe?  
Hiermee wil Machinery of Me verhalen van elders in de wereld in verbinding brengen met lokale verhalen zodat er ruimte voor nieuwe inzichten ontstaat. De kunstenaar wordt de mogelijkheid, tijd en ruimte geboden om intensief terug te blikken op een eerder geproduceerd werk en de betekenis ervan opnieuw te toetsen binnen een nieuwe context en een andere tijd.

We starten de reeks Out of Context met het werk ‘The Shores of an Island I only Skirted’ van kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzen. Deze indrukwekkende video-installatie maakte het duo precies 10 jaar geleden naar aanleiding van de aanslag door Anders Breivik op het Noorse eilandje Utøya. Meer nog dan over deze aanslag, gaat het werk over massamigratie, reizen, de zoektocht naar een utopie en het documenteren daarvan. Een idyllisch portret van natuurschoon blijkt bij nader inzien een beladen decor van ingrijpende gebeurtenissen. Door het werk nu te tonen op een plek die eveneens vaak als ‘schuldig landschap’ wordt omschreven, wordt dit onderwerp en de verhouding van de natuur tot het menselijke handelen, verder onderzocht. Kan een landschap schuldig zijn, of overstijgt het landschap door zijn eeuwig doorgaande cyclus van dood en leven juist het menselijk handelen? Kan landschap helen, of draagt het de schuld blijvend met zich mee?
Breure en Van Hulzen stelden voor om naast ‘The Shores of an Island I only Skirted’ het werk ‘Phi en Laurine’ uit 2015 te tonen. Dit intieme portret van twee geliefden zoomt in op het menselijk lichaam en de verbondenheid van twee personen in een liefdesrelatie. Tegelijk is de film een poging om het koppel in figuurlijke en letterlijke zin te ontleden, op zoek naar het antwoord op de vraag: Wie zijn Phi en Laurine? De camera fungeert wederom als meetinstrument dat een menselijke reis documenteert.
De onderwerpen in de twee videowerken geven beide uitdrukking aan fundamentele menselijke behoeftes en gedrag en versterken elkaar in uitingsvorm.

Machinery of Me X LIMA
Voor de eerste presentatie in de reeks Out of Context is Machinery of Me een samenwerking aangegaan met LIMA: platform voor mediakunst dat zich richt op distributie, onderzoek en conservering. LIMA beheert een omvangrijke collectie videokunst en andere vormen van mediakunst van nationale en internationale kunstenaars. Zowel opkomend talent als gevestigde kunstenaars zijn vertegenwoordigd. Bijzonder is dat LIMA vaak de carrière van de kunstenaar volgt vanaf het prille begin, en daardoor een heel oeuvre kan tonen.

Curatoren
Rieke Righolt, Maarten Verweij
Co-curatoren
Sanneke Huisman, Theus Zwakhals

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Gelderland en Gemeente Arnhem.
 


 I1A8666EvaBroekemaEvaBroekema

foto: Eva Broekema

 I1A8471EvaBroekemaEvaBroekema 1
 I1A8931EvaBroekemaEvaBroekema

foto: Eva Broekema

 I1A8482EvaBroekemaEvaBroekema

foto: Eva Broekema

Programma
Sander Breure en Witte van Hulzen

Houd voor aanvullende programmaonderdelen de website in de gaten
of schrijf je in voor de nieuwsbrief.