Madelon Hooykaas

Madelon Hooykaas (Maartensdijk, 28 september 1942) is een Nederlandse beeldend kunstenaar, fotograaf en filmmaker. Zij maakt films, sculpturen, audio-video-installaties en publiceerde diverse boeken.

Haar video- en fotografische werk legt veelal pure relaties met de natuur en verkent wetenschappelijke principes en natuurkrachten. Sinds de jaren ’70 werkte Hooykaas nauw samen met de Schotse kunstenaar Elsa Stansfield; het duo pionierde met het medium video en verdiende in de decennia daarna haar sporen in het gebruik van dat medium. Hoewel Hooykaas’ werk is opgenomen in belangrijke Nederlandse museale collecties (waaronder 15 toonaangevende werken in de collectie van Stedelijk Museum Amsterdam), is zij voornamelijk bekend geworden in het buitenland – in het bijzonder in Canada, de Verenigde Staten, Japan, Groot Brittannië en Duitsland. Haar werk is onder meer opgenomen in de collectie van Museum of Modern Art (MoMA) New York, Tate Gallery London en National Gallery of Canada.

Voor Machinery of Me produceert Hooykaas een drietal nieuwe kunstwerken die gelijktijdig gepresenteerd worden in de twee presentatieruimtes. Het concept dat ten grondslag ligt aan de kunstwerken legt een relatie tussen de lokale ecologie en historie van de locatie.

De tentoonstelling opent begin oktober 2021.


wheel of life copy
overzicht